Canada bestrijkt een groot deel van het noorden van Noord-Amerika en grenst aan de Verenigde Staten. Het land wordt omringd door de Grote Oceaan aan de westelijke kant, de Noordelijke IJszee in het noorden en de Atlantische Oceaan in het oosten.
Met een oppervlakte van bijna 10 miljoen vierkante kilometer is het land het op één na grootste land ter wereld. Canada telt echter 'maar' ongeveer 40 miljoen inwoners wat neerkomt op 4 inwoners per vierkante kilometer en dus een zeer lage bevolkingsdichtheid. Dit zorgt er dan ook voor dat u (in het laagseizoen) uren achtereen door Canada kunt rijden, en maar een handjevol mensen zal tegenkomen.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is niet Toronto, maar Ottawa sinds 1857 de hoofdstad van Canada. De stad ligt in het zuidoosten van de staat Ontario, aan de oostkust van het land.
De netspanning in Canada is 120 volt. In Nederland hebben we een voltage van 230 volt wat kan inhouden dat sommige apparaten (zoals bv. haardrogers en scheerapparaten) niet werken. Controleer dan ook voordat u op reis gaat of de apparaten die u wilt meenemen, geschikt zijn voor het lokale voltage.
De stopcontacten in Canada hebben rechthoekige gaten. U heeft dan ook een reisstekker nodig om uw Nederlandse apparaten te kunnen gebruiken/opladen. Dergelijke reisstekkers zijn eenvoudig online verkrijgbaar, in de ANWB-winkels of o.a. op de luchthaven.
De Canadese keuken is zeer gevarieerd en kent zowel inheemse invloeden als invloeden uit de Franse en Britse keuken. Zo zijn er vele soorten vlees en vis verkrijgbaar en wordt er door het hele land een grote variëteit aan groenten verbouwd. De hoofdrol in de Canadese keuken speelt de gerenommeerde ahornsiroop ('Maple Syrup'), een overheerlijke zoete stroop getrokken uit het sap uit de wortels van de esdoorn. De stroop wordt o.a. verwerkt in allerlei gerechten en desserts waaronder 'trempettes' en het recept is afkomstig van de inheemse stammen.
In het algemeen kan worden gesteld dat de Canadezen van origine dol zijn op vlees. Een belangrijk nationaal gerecht is 'poutine', afkomstig uit Quebec. Dit populaire fastfoodgerecht bestaande uit verse frieten met een kaasachtige saus en geurige, smaakvolle jus is verkrijgbaar bij zowel stalletjes op straat als onderdeel van het vaste menu bij de bekende fastfoodketens.
Vis wordt volop gegeten en zowel kreeft, kabeljauw als zalm zijn geliefd. Zalm wordt veelvuldig en door het hele land gevangen en op allerlei manieren bereid. Gegrild van de barbecue, gedroogd of in burgervorm of de pure zalmkaviaar; de zalm is ongekend populair en van een uitstekende kwaliteit.
Maar ook vegetariërs en andere liefhebbers van groenten komen in Canada zeker aan hun trekken. Erg populair zijn o.a. de 'fiddleheads', opgerolde varenbladeren welke veel gelijkenis vertonen met asperges.
In Canada worden daarnaast verschillende soorten wijn geproduceerd waaronder de Vidal, een droge witte wijn welke wordt gemaakt van de Vidaldruif welke o.a. groeit in de staat Ontario. Er zijn daarnaast verschillende Canadese (en vrij complexe) whisky's en ciders, en talloze biersoorten die lokaal worden gebrouwen.
Het geven van fooi is zeer gebruikelijk in Canada. Uiteraard is de hoogte van de fooi geheel aan u en geeft u dan ook vooral waar u zich comfortabel bij voelt.
In restaurants is een fooi van 10% van de rekening een beetje de standaard. Bent u heel erg goed geholpen, dan kan een fooi van 15-20% van de rekening worden gegeven.
Wordt u gedurende dag begeleid door een gids en/of chauffeur, dan kunt u een fooi geven variërend van CAD$ 20-50 voor een hele dag.
De nationale munt is de Canadese Dollar (CAD $). Er zijn papieren biljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 dollar en er zijn verschillende munten, waaronder de 5 cent (nickel), 10 cent (dime), 25 cent (quarter), 1 dollar (loonie) en 2 dollar (toonie). U kunt voordat u op reis gaat de huidige valutakoers opzoeken op één van de vele valutawebsites.
Gaat u op vakantie naar Canada, dan kunt u bij de meeste banken met uw Nederlandse/Belgische bankpas geld opnemen. Zorgt u er wel voor dat u uw bankpassen deblokkeert. Bij vrijwel alle banken is deze mogelijkheid standaard geblokkeerd vanwege uw veiligheid en u dient dit dus doorgaans zelf actief aan te passen.
Canada is net als haar buurland de Verenigde Staten volledig ingericht op het betalen per creditcard. De meeste creditcards (waaronder Visa, MasterCard en American Express) worden dan ook vrijwel overal probleemloos geaccepteerd. We adviseren dan ook al onze reizigers met klem om met tenminste 2 creditcards op reis te gaan. O.a. bij het inchecken bij hotels zal om een creditcard worden gevraagd voor evt. bijkomende kosten tijdens het verblijf zoals de minibar of roomservice. Ook bij het huren van een auto is een creditcard op naam van de hoofdbestuurder een vereiste.
Al zal het naar alle waarschijnlijkheid geen enkel probleem zijn om aan contanten te komen of met uw creditcard te betalen, het is altijd verstandig om wat cash bij de hand te hebben. Het is niet nodig om al Canadese dollars mee te nemen vanuit uw thuisland; u kunt ze eenvoudig opnemen op de luchthaven bij aankomst of in de steden.
Let goed op teken bij het wandelen in de natuur aangezien deze de ziekte van Lyme kunnen overbrengen.
Indien u medicijnen gebruikt en deze mee wilt nemen op reis, is het verstandig om voldoende voorraad mee te nemen, ook voor evt. extra dagen. Neem de medicijnen mee in de originele verpakking. Zorg daarnaast voor een zogenaamd medisch paspoort (Engelstalig) waarin al uw medische gegevens staan vermeld. Uw huisarts of apotheek kan hierbij assisteren. Houd er daarnaast rekening mee dat u zeker niet zomaar alle medicatie mee kunt nemen. Controleer dan ook goed of uw medicatie niet onder de Opiumwet vallen, zoals o.a. slaap- en kalmeringsmiddelen of sterke pijnmedicatie. Soms is een medicijnverklaring vereist.
De medische gezondheidszorg is in Canada van een uitstekende kwaliteit maar is kostbaar. Wij adviseren dan ook met klem om te zorgen voor een goede reisverzekering inclusief medische dekking.
Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie graag door naar de GGD, een vaccinatiebureau of uw huisarts.
Canada is natuurlijk een enorm land en het hierdoor verschillende klimaatzones. Het klimaat is in grote lijnen zeer vergelijkbaar met dat in Nederland. Wat u uiteindelijk meeneemt in uw koffer is dan ook geheel afhankelijk van de gekozen reisperiode, en de regio’s die u gaat bezoeken.
Regen kan er het hele jaar door wel vallen dus neem zeker een water- en winddichte jas mee tijdens uw reis door Canada.
Neem in de zomer vooral luchtige, katoenen of linnen kleding mee en neem ook zeker een warme trui mee voor de avonden. Zeker wanneer u de bergen in gaat, kan het in de avonden - ook in de zomer - behoorlijk afkoelen. Een zonnebril, hoed of pet is aan te bevelen.
Door de enorme uitgestrektheid zijn de klimaatverschillen in Canada erg groot. Van Oost naar West zijn de volgende verschillen aan te geven:
De noordoostelijke provincies en de Atlantische kust kennen een toendraklimaat met zeer strenge winters en koele zomers met weinig neerslag.
In de Rockies heerst een landklimaat en in de hoger gelegen gebieden een hooggebergteklimaat. De zomers zijn heet en lang in de Rockies en het binnenland van Canada. De winters zijn daarnaast ongelooflijk koud en sneeuwstormen komen met grote regelmaat voor. Temperaturen in de winter kunnen soms zakken tot wel -40 graden!
Aan de Westkust heerst een zeeklimaat met milde winters en niet al te warme zomers. Neerslag valt er het hele jaar door waardoor het westen geen écht droog seizoen kent. De ligging tussen de Stille Oceaan en de Rocky Mountains zorgt ervoor dat dit gebied wordt afgeschermd van extreme kou en hitte waardoor zowel hele lage als hele hoge temperaturen vrij zeldzaam zijn.
Zorg voor een Nederlands of Belgisch paspoort wat nog tenminste 6 maanden geldig is na thuiskomst. Heeft u een andere nationaliteit dan de Nederlandse of de Belgische, neemt u dan contact op met uw reisspecialist of de ambassade van Canada om de vereisten na te vragen.
Bij de Nederlandse of Belgische nationaliteit is een visum niet nodig om naar Canada te reizen wanneer u er korter dan 6 maanden verblijft. Reizigers naar Canada zijn wel verplicht om een ETA (Electronic Travel Authorization) aan te vragen. Deze online registratie dient tot uiterlijk 72 uur voor aankomst in Canada voltooid te zijn en is 5 jaar geldig.
Gaat u zelf rijden met een huurauto in Canada, dan volstaat uw Nederlandse of Belgische rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is niet nodig.
Christelijke geloofsstromingen zijn het breedst vertegenwoordigd in Canada. Zo is de overgrote meerderheid van haar bevolking (van origine) Rooms-Katholiek of Protestant. Ook andere godsdiensten zoals de Islam, het Jodendom en het boeddhisme komen voor in Canada.
In Canada wordt er zowel Engels als Frans gesproken. Vooral in de provincie Québec en enkele provincies aan de Atlantische kust wordt er veel Frans gesproken. Maar over het algemeen kunt u overal uitstekend met het Engels terecht. Procentueel kan worden gesteld dat 75% van de bevolking Engels spreekt en 'slechts' 25% Franstalig is.
Canada kent maar liefst 6 verschillende tijdzones. Het exacte tijdsverschil tussen Canada en Nederland hangt dus af van waar u zich in Canada bevindt en varieert van 4,5 tot maar liefst 9 (!) uur. Hieronder een overzicht van de belangrijkste tijdzones.
Canada is een veilig land om doorheen te reizen echter kan reizen natuurlijk altijd risico’s met zich meebrengen. Voor de meest up-to-date informatie m.b.t. de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vindt u het laatste reisadvies.
Mocht uw veiligheid in Canada in gevaar komen, kunt u gebruik maken van het alarmnummer. Het belangrijkste alarmnummer voor Canada is 911. Met dit nummer kunt u de ambulance, brandweer en politie bereiken.
Er zijn verschillende manieren om u te verplaatsen in Canada en graag kijken we dan ook samen met u naar uw persoonlijke wensen en voorkeuren.
Canada is een fantastisch land om zelf te rijden. Het wegennetwerk is overzichtelijk en in een goede conditie en het verkeer is er doorgaans rustig. We kunnen een goede en volledig verzekerde huurauto voor u verzorgen vanuit o.a. Montreal, Toronto, Calgary, Vancouver en Victoria en u kunt de auto ook altijd inleveren op een andere locatie. Groot voordeel van het zelf rijden is de volledige vrijheid die u kunt genieten om te stoppen waar u maar wilt.
Houd er wel rekening mee dat Canada enorm uitgestrekt is; het is dan ook te adviseren om de reis op te knippen en de langere afstanden met een vliegtuig, watervliegtuig of helikopter te overbruggen zodat u niet onnodig lang in de auto zit.
Canada heeft een uitgebreid vluchtennetwerk met verschillende lijndiensten van o.a. Air Canada, WestJet en Pacific Coastal Airlines die alle belangrijke steden in Canada met elkaar verbinden.
Er zijn daarnaast ook veel verschillende mogelijkheden om bestemmingen onderling met elkaar te combineren middels een prachtige vlucht per watervliegtuig. Deze vluchtjes zijn veelal privé en zijn een ervaring op zich. Voor deze vluchtjes hoeft vaak niet eens naar de grote luchthavens te worden gereisd. Ze landen en vertrekken vaak vanuit een nabijgelegen haven, meer of een ander waterreservoir.
Helikopters worden vaak ingezet voor rondvluchten boven de nationale parken en niet persé als transport van A naar B. Het kan uiteraard wel. Mocht u graag een paar helikoptervluchten terug zien in de reis, dan horen we het graag.
Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.
Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.
Tico Reizen
Keizersgracht 75 I
1015 CE Amsterdam
(Bezoek op afspraak)
KvK: 34187242
BTW: NL8117.54.650.B01