Logo bg white

Praktische informatie Vietnam

Ligging

Vietnam is gelegen in Zuidoost-Azië en wordt in het noorden begrenst door China, door Cambodja in het zuidwesten en door Laos in het noordwesten. Het land kent een enorme kustlijn aan de oostzijde van ruim 1650 kilometer, drie verschillende klimaatzones en hierdoor een enorm divers landschap. Vietnam is ruim 8 keer groter dan Nederland. De Mekong delta alleen al heeft dezelfde grootte als Nederland.

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomer is het in Vietnam 5 uur later. In onze winter bedraagt het tijdsverschil met Nederland 6 uur.

Reisdocumenten

Kiest u Vietnam als bestemming voor uw rondreis, dan heeft u een geldig paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst.

Eveneens heeft u een visum nodig, wat u zelf via internet kunt aanschaffen via de officiële website van de Vietnamese overheid. Het betreft hier een zogenaamd E-visum, een visum dat per internet aangeschaft kan worden. Hier is een pasfoto en een kopie van het paspoort voor nodig.

Let op: in sommige gevallen is het niet mogelijk om met een e-visum het land binnen te komen. Denk bijvoorbeeld aan wanneer u per cruise van Cambodja naar Vietnam reist. In dat geval vragen wij u zelf het visum te regelen bij de Vietnamese ambassade in Den Haag.

Douanebepalingen

Er geldt eigenlijk één belangrijke douanebepaling: het is verboden om de plaatselijke munteenheid, de Vietnamese dong, zowel in- als uit te voeren. Het is dan ook af te raden om lokale valuta vanuit Nederland mee te nemen naar Vietnam wanneer u op vakantie gaat.

Taal

De officiële voertaal in Vietnam is het Vietnamees. Het Vietnamees lijkt nog het meest op het Chinees en er is dan ook voor de gemiddelde westerling nauwelijks een touw aan vast te knopen. De taal kent vele klanken en juist de manier waaróp een woord wordt uitgesproken, bepaalt de betekenis. De taal heeft overigens vele woorden uit het Frans overgenomen gedurende de kolonisatie. Gedurende de Vietnamoorlog, toen er in het land vele Amerikanen waren, werden ook vele Engelse woorden toegevoegd aan de vocabulaire. De Vietnamezen zien de laatste jaren het grote belang van het Engels voor het toerisme en in hotels en in de betere restaurants wordt dan ook steeds vaker redelijk tot goed Engels gesproken.

In de verschillende regio’s worden vele dialecten gesproken; de inheemse bevolkingsgroepen hebben ook ieder de eigen taal. De meeste etnische groeperingen begrijpen elkaar echter wel.


Klimaat

Door de enorme uitgestrektheid van reisbestemming Vietnam, kan het land worden opgedeeld in drie klimaatzones (noord, centraal en zuid). Vietnam kent een tropisch klimaat wat sterk wordt beïnvloedt door de moesson. In het algemeen kan worden gesteld dat het gedurende het hele jaar veel regent in Vietnam; de regio’s wisselen elkaar af. Het is dan ook erg belangrijk om het klimaat in de gaten te houden bij de planning van uw rondreis door Vietnam en de gekozen reisdoelen hierop af te stemmen.

Valuta

De munteenheid van reisbestemming Vietnam is de Vietnamese Dong (afgekort met VND). De Dong is niet zo heel veel waard en er zijn dan ook munten van 500, 1.000, 2.000 en 5.000 dong en biljetten van biljetten van 200, 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000, 200.000 en 500000 dong. Voor de actuele koers: www.oanda.com. Op deze site kunt u een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koers die u mee kunt nemen op reis (kijkt u hiervoor bij de Currency Tools bij de Travel Exchange Rates). De US dollar wordt overigens naast de Vietnamese Dong op heel veel plaatsen geaccepteerd en kan worden beschouwd als de ‘tweede munt’ van het land.

Betalingsmogelijkheden

In principe kunt u in Vietnam, indien u in het bezit bent van een betaalpas waarmee u in het buitenland kunt pinnen (o.a. met een Cirrus en/of Maestro logo), bij bijna iedere bank terecht, vooral in de grotere steden en toeristische centra. Zorg wel dat u altijd wat contant geld op zak heeft. In de rurale gebieden is zeker niét altijd een pinautomaat aanwezig. Creditcards als Visa, Mastercard, Diners, American Express worden in Vietnam nagenoeg overal geaccepteerd als betaalmiddel, vooral in de hotels, betere winkels en restaurants. Verder kunt u bij de grotere banken dollars en euro’s laten wisselen.

Vervoer

Autohuur
Ondanks het feit dat Vietnam als reisbestemming hard haar best doet de infrastructuur te verbeteren, is het nog altijd een wereld van verschil, vergeleken met het verkeer in Europa. In het zeer chaotische verkeer geldt feitelijk maar één regel: het recht van de sterkste. Het is dan ook zeer af te raden om zelf te rijden in Vietnam. Tevens is de infrastructuur buiten de grote steden bijzonder slecht. Tico heeft daarom besloten geen reizen op basis van autohuur aan te bieden in Vietnam.

Binnenlandse vluchten
In verband met de enorme uitgestrektheid van Vietnam is het raadzaam enkele trajecten met een binnenlandse vlucht te overbruggen. Vietnam Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij en voert dagelijks vele vluchten uit. Vooral de trajecten Hanoi – Hué en Ho Chi Minh – Phu Quoc kunt u het beste per binnenlandse vlucht overbruggen.

Taxi’s
Binnen de steden is het zeer aan te raden om per taxi te reizen. Taxi’s in Vietnam zijn goedkoop en zijn bijna altijd voorzien van een taximeter, waardoor u niet hoeft te onderhandelen over de prijs. Controleert u echter altijd bij het instappen of deze meter aanwezig is. Zo niet, stap dan uit, of onderhandel vóór vertrek over de prijs van de rit.

Fietsen, cyclo’s & motorfietsen
Vietnam is een absoluut fietsland. Fietsen zijn een ideale manier om steden en de directe omgeving te verkennen op eigen houtje. Steden hebben speciale ‘bewaakte parkeergelegenheden’ voor uw huurfiets; maakt u hier zeker gebruik van. Huurt u bijvoorbeeld in Hoi An een fiets om het centrum mee te verkennen. In de groten steden treft u vele cyclo’s, de bekende fietstaxi’s en rijdt men veel op motorfietsen. In rustigere rurale gebieden kunnen we u aanraden een motorfiets te huren om bijvoorbeeld de keizerlijke stad Hue te verkennen of de omgeving van Hoi An. In de steden Hanoi en Ho Chi Minh is het niet aan te raden zelf een motorfiets te berijden. Het verkeer is hier té chaotisch en gevaarlijk.

Tico heeft verschillende voorbeeld rondreizen Vietnam op transfer-basis opgenomen inclusief binnenlandse vluchten. U reist dan met eigen auto met chauffeur (en een aparte gids). Het grote voordeel van dit transport is dat u op elke gewenste locatie een stop kunt maken en zo enorm kunt genieten van de ritten.

Blank

Elektriciteit

In Vietnam is de netspanning over het algemeen 220 Volt. Wij raden u aan een internationale reisstekker mee te nemen vanuit Nederland. Deze kunt u o.a. kopen bij de ANWB winkels. In de betere hotels heeft u echter doorgaans geen reisstekker nodig.

Fotograferen

Vietnam is een prachtig land en zal de de gemiddelde fotograaf doen watertanden. Het prachtig groene glooiende landschap, de traditionele dorpen met kleurrijke markten en de mooie mensen resulteren vaak in de meest prachtige kieken. Ondanks het feit dat de Vietnamese bevolking zeer bescheiden is en zich dus vaak ‘laat fotograferen’ is het raadzaam altijd om toestemming te vragen. Vaak is men trots en wil men liever niet vastgelegd worden op foto’s in de oude werkkleding. Het getuigt van respect netjes toestemming te vragen, iets waar de Vietnamezen zeer gevoelig voor zijn. Vraagt u het eerst vriendelijk, dan zult u opmerken dat uw foto’s mooier dan ooit zullen zijn; u zal een stralende glimlach krijgen. Het fotograferen van vliegvelden en militaire constructies is absoluut verboden.

Veiligheid

Reizen in sommige landen of streken kan risico’s met zich meebrengen. Voor de meest up-to-date informatie met betrekking tot de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.


Gezondheid

Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GG&GD, Tropencentrum of uw huisarts.

Kleding

Door het tropische klimaat en de hierbij horende hoge temperaturen en zeer hoge luchtvochtigheid, dient u dunne comfortabele en vooral lichte kleding mee te nemen. Zeker kleding van katoen of linnen zijn zeer comfortabel in een dergelijk klimaat. Brengt u ook een bezoek aan de noordelijke berggebieden van o.a. Sapa, dan is het zeker belangrijk een (fleece) trui mee te nemen. Maar ook in de shopping malls en grote supermarkten staat de airconditioning vaak aan en kan het zeer fris zijn. Houdt u altijd uw regenkleding of een paraplu bij de hand

Eten en drinken

De Vietnamese keuken is zeer verfijnd en kent vele invloeden uit de Chinese en Franse keuken. Ondanks deze zeer grote invloeden, heeft de Vietnamese keuken haar specifieke karakter echter nooit verloren. Een belangrijk ingrediënt van de dagelijkse kost is de vissaus, genaamd ‘nuoc mam’, wat niet meer betekent dan ‘water uit gezouten vis’, een soort tegenhanger van de Chinese sojasaus. Maar ook knoflook, suiker, koriander, citroensap, en azijn worden veel gebruikt in traditionele gerechten. Ondanks het feit dat u in uw hotel wellicht goed kunt eten, raden we u aan de lokale eetstalletjes te proberen. Gaat u echter altijd daar eten, waar de meeste Vietnamezen zitten; hier is het eten goed en vooral vers!

Als ontbijt wordt veelal ‘pho’ gegeten, een hartige, stevige bouillon met rijstnoedels in verschillende breedtes met vis- of vleesballetjes. Rundvlees en varkensvlees zijn de absolute favorieten. Kip ziet u weinig, en is vaak erg duur. Hoofdgerechten worden vaak geserveerd in flinterdun rijstpapier of op een groen saladeblad.

Bij de maaltijd wordt altijd ongezoete groene thee geschonken. Ook drinkt de Vietnamees veel filterkoffie, geserveerd met een ingenieus koffiefiltersysteem waarbij de koffie in een rustig tempo in het glas druppelt. Ook drinkt men veel koffie met gecondenseerde (mierzoete) melk. Leidingwater is niet drinkbaar. Koopt u dan ook altijd flessen water om gezondheidsproblemen te voorkomen. De meest favoriete alcoholische drank voor de Vietnamezen is bier; de bekendste merken zijn Hanoi, Saigon en Huda, of de geïmporteerde merken Heineken en Tiger (Thais).

Blank

Openingstijden

In Vietnam gelden er voor winkels geen officieel vastgelegde openingstijden. De meeste winkels openen om ca. 08:00 uur ’s ochtends, de sluitingstijd ligt omstreeks 19:00 uur. In de grote steden zijn de winkels langer open, tot ca. 22:00 uur ’s avonds. Doorgaans zijn de winkels op zondag gesloten, echter is dit geen officiële regel en zullen vele winkels de deuren 7 dagen per week geopend houden.

Banken zijn geopend van ma t/m za vanaf ca. 08:00 uur tot ca. 11:30 uur en van 13:00 – 16:00 uur. Ook deze openingstijden liggen niet officieel vast; vaak openen de banken (zeker op zaterdagen) niet eens na het middaguur. Wanneer u dan ook bankzaken dient te regelen, is het aan te raden dit altijd in de ochtend te plannen.

Fooien

In de kleinschalige lokale eetgelegenheden is het niet gebruikelijk om fooi te geven. Echter is dit in de duurdere restaurants en hotels wel even anders. Hier wordt een fooi wel degelijk van u verwacht. Uiteraard is een en ander natuurlijk afhankelijk van uw tevredenheid. Werd u goed bediend en bent u dus te spreken over de geboden service, dan wordt het zeer op prijs gesteld wanneer u wat kleingeld achter laat (ca. 5 – 10% van de rekening). Het salaris van het personeel werkend in dergelijke internationale etablissementen is ook aangepast op de ontvangst van dergelijke fooien. Ook uw gids en chauffeur die u tijdens uw rondreis van A naar B vervoeren, zullen een fooi zeer op prijs stellen. Het is immers een duidelijke blijk van uw waardering.

Religie

Het boeddhisme, confucianisme, taoïsme en het katholicisme vormen de belangrijkste geloofsstromingen in Vietnam. Sinds de jaren ’90 is er in Vietnam vrijheid van godsdienst. Het merendeel van de bevolking is boeddhist. De bergvolkeren in het noorden van Vietnam zijn doorgaans katholiek, terwijl vooral in het zuiden van het land vele volgelingen zijn te vinden van de Cao Dai, een mengeling van verschillende geloofsstromingen.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat