Logo bg white

Praktische reisinformatie Indonesië

Ligging

Indonesië is gelegen rond de evenaar van Zuidoost-Azië en bestaat uit 17.508 eilanden. Het is hiermee de grootste eilandenstaat ter wereld. De landen Papoea Nieuw-Guinea, Maleisië en Oost-Timor grenzen direct aan de Indonesische archipel. Daarnaast wordt Indonesië omringd door Australië, Singapore, Brunei en de Filipijnen.

Tijdverschil

Het land is verdeeld in twee tijdszones. De grens ligt tussen Java en Bali. Tijdens de Nederlandse zomer is het op het eiland Java (en alle andere eilanden tot aan Bali) 5 uur later. In onze winter is het tijdsverschil met Nederland 6 uur. Op Bali en alle opvolgende eilanden is het in de zomer 6 uur later dan in Nederland en in de winter is het tijdsverschil 7 uur.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Indonesië heeft u een geldig paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. U heeft geen visum nodig wanneer u reist naar Indonesië. Bij aankomst op de luchthaven krijgt u een zogenaamd "visa on arrival" stempel met een geldigheidsduur van maximaal 30 dagen. Indien u langer dan 30 dagen wilt verblijven, dient u een extra visa on arrival te kopen op het vliegveld voor $35 per persoon. Dit visum heeft een geldigheidsduur van maximaal 60 dagen. Mocht u langer willen blijven dan 60 dagen, dan dient u voor vertrek in Nederland bij de Indonesische ambassade uw visum aan te vragen.

Douanebepalingen

Net als in de meeste landen in Azië geldt er maar één zeer belangrijke douanebepaling: drugs en pornografie, in welke vorm dan ook, is ten strengste verboden bij de wet. Ook is het verboden om meer dan 50.000 Indonesische Rupiahs in- of uit te voeren.

Taal

De officiële voertaal in Indonesië is Bahasa Indonesia. Naast het Bahasa Indonesia spreken de meeste Indonesiërs ook een van de andere honderden lokale talen van het land. De meest gesproken lokale taal is het Javaans. De Indonesische taal bevat daarnaast leenwoorden uit o.a. India, Portugal en Nederland van de koloniale periode welke aan de Indonesische vocabulaire toegevoegd zijn. In de meeste toeristische gebieden spreekt men Engels en kun je met sommige ouderen zelfs een gesprekje aangaan in het Nederlands.

Valuta

De munteenheid van de reisbestemming Indonesië is de Indonesische Rupiah (afgekort met RP). Er zijn munten van 25, 50, 100 en 1000 Rupiah en bankbiljetten van 100, 500, 1000, 5000, 10.000, 50.000 en 100.000 Rupiah. Raadpleeg voor de actuele koers: www.oanda.com. Op deze site kunt u een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koers die u mee kunt nemen op reis (kijkt u hiervoor bij de Currency Tools bij de Travel Exchange Rates).

Betalingsmogelijkheden

In principe kunt u in Indonesië, indien u in het bezit bent van een betaalpas waarmee u in het buitenland kunt pinnen (o.a. met een Cirrus en/of Maestro logo), bij bijna iedere bank terecht, vooral in de grotere steden en toeristische centra. Zorg wel dat u altijd wat contant geld op zak heeft. In de rurale gebieden is zeker niét altijd een pinautomaat aanwezig. Houdt u er rekening mee dat de grote coupures vaak moeilijker te gebruiken zijn als betaalmiddel omdat men vaak niet genoeg wisselgeld heeft. Het is dan ook raadzaam om de grote coupures zo veel mogelijk in te wisselen voor kleinere coupures. Creditcards als Visa en Mastercard worden in Indonesië maar in enkele hotels geaccepteerd. We adviseren daarom om niet alleen met uw creditcard op reis te gaan. Verder kunt u euro’s laten wisselen bij grotere hotels en banken.

Vervoer

  • Autohuur: In vergelijking met het verkeer in Europa is het verkeer in Indonesië een wereld van verschil. Er geldt feitelijk maar een regel: het recht van de sterkste. Uiteindelijk wint deze regel het van de overige verkeersregels die ook veelvuldig gebruikt worden. Zo heeft degene wie er het eerst komt, het recht om door te rijden maar wordt deze regel alweer gauw onderdrukt door bestuurders die veelvuldig gebruik maken van de claxon wat zorgt voor chaotische en luidruchtige taferelen op de drukke wegen. We raden dan ook sterk af om zelf te rijden in Indonesië. Tevens is de infrastructuur buiten de grote steden bijzonder slecht. Tico heeft daarom besloten alleen reizen aan te bieden op basis van een auto met (privé) chauffeur in Indonesië.
  • Binnenlandse vluchten: Omdat de Indonesische archipel bestaat uit verschillende eilanden is het raadzaam om trajecten tussen de eilanden veelal te overbruggen per binnenlandse vlucht. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die vrijwel dagelijks vluchten uitvoeren.
  • Bussen: Lokale bussen rijden in Indonesië vrijwel in alle vormen van grootte en kunnen op elk eiland erg verschillen. De kwaliteit van zowel de bussen als de wegen verschilt ook per eiland. Vaak zijn de wegen niet al te best en dergelijke busritten zijn dan ook niet bepaald veilig. Bussen vertrekken vaak pas wanneer de chauffeur van mening is dat hij voldoende passagiers bij zich heeft en de rit ‘rendabel’ is. Dit resulteert vaak in overvolle bussen en is er daardoor niet voldoende bagageruimte meer beschikbaar. Tico Reis Consult organiseert géén reizen op basis van openbaar vervoer en kan dan ook geen buskaartjes voor u verzorgen. Wanneer u eventueel een traject met het openbaar vervoer zou willen afleggen, dient u zelf zorg te dragen voor de aankoop van uw buskaartjes.
  • Taxi’s: Binnen de steden is het zeer aan te raden om per taxi te reizen. Taxi’s in Indonesië zijn goedkoop en zijn in de regel voorzien van een taximeter. Wanneer dit het geval is, is het verstandig om de taxichauffeur te verzoeken deze taximeter ook te gebruiken. Is er geen taximeter aanwezig, onderhandel dan voordat u instapt over de prijs van de rit. Doet u dit na aankomst op uw bestemming, dan betaalt u altijd teveel voor de rit.
  • Bemo’s: Het belangrijkste vervoermiddel in de meeste steden en dorpen, zijn de minibusjes, in de volksmond ook wel Bemo genoemd. Deze minibusjes worden het meest gebruikt door de lokale bevolking en hebben geen vaste route. Als passagier bepaalt u zelf waar u in- en uit- wilt stappen. Dit kan handig zijn mits u niet geheel aan de andere kant van de stad moet zijn.
  • Becak’s: Een bijzonder vervoermiddel, welke steeds meer van het straatbeeld aan het verdwijnen is, zijn de becak’s (fietstaxi’s), die vaak geheel versierd en beschilderd zijn. Dit traditionele vervoermiddel wordt steeds minder gebruikt door de lokale bevolking aangezien de gemotoriseerde vervoermiddelen een stuk sneller zijn om vervoerd te worden.
  • Fietsen & motorfietsen: Fietsen kunnen een ideale manier zijn om dorpen en bepaalde steden en de directe omgeving te verkennen op eigen houtje. Huurt u bijvoorbeeld in Ubud of Samosir eiland een fiets om de omgeving mee te verkennen. In rustigere rurale gebieden kunnen we u aanraden een motorfiets te huren om bijvoorbeeld de omgeving van Senggigi te verkennen. In de meeste steden is het niet aan te raden zelf een motorfiets te berijden. Het verkeer is hier té chaotisch en gevaarlijk.

Tico heeft verschillende voorbeeldrondreizen naar Indonesië op transfer-basis inclusief binnenlandse vluchten. U reist dan met een eigen auto met privé chauffeur. Het grote voordeel van dit transport is dat u op elke gewenste locatie een stop kunt maken en op deze manier optimaal kunt genieten van de ritten.

Blank

Electriciteit

In Indonesië is de netspanning over het algemeen 220 Volt. Op sommige locaties is dit echter 100 Volt. In het land komen nog wel eens stroomstoringen voor en is het raadzaam een goede zaklamp mee te nemen op reis. Zeker wanneer u in de avond uw hotel verlaat voor bijvoorbeeld een bezoek aan een restaurant is het zeker geen overbodige luxe! Ook in restaurants valt nogal eens de elektriciteit uit, zeker wanneer u gaat eten in één van de vele lokale eetgelegenheden. Zonder straatverlichting vindt u de weg terug naar uw hotel beter met behulp van een zaklamp.

Fotograferen

Indonesië is een prachtig land en zult u hier schitterende plaatjes schieten. De enorme afwisseling van de adembenemende groene sawa’s, de kleurrijke markten en de mooie mensen zorgen voor een prachtige fotocollectie. Het is netjes om altijd even om toestemming te vragen voordat u een foto van iemand maakt. Hiermee toont u respect naar degene van wie u een foto maakt en daarbij werkt het vaak alleen maar in uw voordeel. De Indonesische bevolking vindt het meestal erg leuk om gefotografeerd te worden, maar men is vaak verlegen. Vraagt u om toestemming, dan gaat men er vaak ‘voor zitten’ en hiermee schiet u de mooiste plaatjes. Geeft iemand duidelijk aan niet gefotografeerd te willen worden, doe dit dan ook niet. Houd altijd in gedachten hoe u zelf zou reageren wanneer u in uw eigen omgeving zonder toestemming wordt vastgelegd op de gevoelige plaat. Het fotograferen van vliegvelden en militaire constructies/personen is ten strengste verboden.

Veiligheid

Reizen in sommige landen of streken kan risico’s met zich meebrengen. Voor de meest up-to-date informatie met betrekking tot de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Gezondheid

Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GG&GD, Tropencentrum of uw huisarts.

Kleding

Door het tropische klimaat en de hierbij horende hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid, dient u dunne comfortabele en vooral lichte kleding mee te nemen. Zeker kleding van katoen of linnen zijn zeer comfortabel in een dergelijk klimaat. Vrouwelijke toeristen dienen er rekening mee te houden dat bij sommige heilige bezienswaardigheden zoals de Borobudur de schouders en knieën bedekt dienen te zijn. Brengt u ook een bezoek aan de noordelijke berggebieden zoals o.a. Bromo, dan is het zeker belangrijk een (fleece) trui mee te nemen vanwege de lage temperaturen die hier voor kunnen komen. Maar ook in de shopping malls en grote supermarkten staat de airconditioning vaak aan en kan het zeer fris zijn. Houdt u altijd uw regenkleding of een paraplu bij de hand omdat er altijd wel kans is op een tropische regenbui.

Eten en drinken

De Indonesische keuken is zeer divers en kan per eiland ook verschillen. Vele eilanden kennen hun eigen recepten en worden vaak bereid met een mix van speciale kruiden. In de Indonesische keuken zijn sporen terug te vinden van verschillende andere keukens die het land gekend heeft. Zo hebben de Chinezen, de Indiërs, de Arabieren maar ook de Nederlanders ieder hun bijdrage geleverd aan de grote verscheidenheid van de gerechten. Wat zeker niet meer weg te denken is in deze keuken en meestal bij bijna elk gerecht geserveerd wordt, zijn de kroepoek, atjar en de sambal. In Indonesië is rijst (nasi putih) vaak de basis en wordt veelal gegeten in combinatie met een vlees-kip of visgerecht, eieren en krijgt u er ook vaak tahoe en tempé bij. Leidingwater is niet drinkbaar, koopt u dan ook altijd flessen water om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Blank

Openingstijden winkels en banken

In Indonesië gelden er voor winkels geen officiële vastgelegde openingstijden. De meeste winkels openen om ca. 08:00 uur ’s ochtends, de sluitingstijd ligt omstreeks 19:00 uur. In de grote steden zijn de winkels langer open, tot ca. 22:00 uur ’s avonds. Doorgaans zijn de winkels op zondag gesloten, echter is dit geen officiële regel en zullen vele winkels de deuren 7 dagen per week geopend houden. Banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag vanaf ca. 08:00 uur tot ca. 11:30 uur en van 13:00 – 16:00 uur. Ook deze openingstijden liggen niet officieel vast; vaak openen de banken (zeker op zaterdagen) niet eens na het middaguur. Wanneer u dan ook bankzaken dient te regelen, is het aan te raden dit altijd in de ochtend te plannen.

Fooien

In de kleinschalige lokale eetgelegenheden is het niet gebruikelijk om fooi te geven, maar wordt dit wel zeer gewaardeerd. Echter is dit in de duurdere restaurants en hotels wel even anders. Hier wordt een fooi wel degelijk van u verwacht. Uiteraard is een en ander natuurlijk afhankelijk van uw tevredenheid. Werd u goed bediend en bent u dus te spreken over de geboden service, dan wordt het zeer op prijs gesteld wanneer u wat kleingeld achter laat (ca. 5 – 10% van de rekening). Het salaris van het personeel werkend in dergelijke internationale etablissementen is ook aangepast op de ontvangst van dergelijke fooien. Ook uw gids en chauffeur die u tijdens uw rondreis van A naar B vervoeren, zullen een fooi zeer op prijs stellen. Het is immers een duidelijke blijk van uw waardering.

Religie

De islam, het boeddhisme, hindoeïsme, katholicisme, confucianisme en protestantisme vormen de belangrijkste geloofsstromingen in Indonesië. Alhoewel Indonesië geen islamitische staat is, heeft het land de grootste moslim populatie ter wereld. Meer dan 86 % van de bevolking is islamitisch en in sommige delen is dat zelfs 97%. De meeste Balinezen zijn hindoes en belijden een bepaalde vorm van het hindoeïsme gemengd met het boeddhisme.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2025 - Privé-reizen op maat