Delen

15 oktober 2024

Inspectiereis Zuid-Afrika

Blank
Door: Melanie Brouwer

Begin september 2024 reisde Melanie af naar het prachtige Zuid-Afrika voor haar allereerste inspectiereis. Zuid-Afrika is een land vol contrasten: van bruisende steden en uitgestrekte wijngaarden tot ongerepte natuur en indrukwekkende wildreservaten. Met een eigen huurauto bezocht ze in twee weken verschillende hoogtepunten langs de west-kaap en sloot ze de reis af met twee van Tico’s favoriete safari bestemmingen. Lees hier het verslag van Melanie’s reis.

Blank


Kaapstad

Ik vertrek ‘s ochtends vanaf Schiphol met een rechtstreekse dagvlucht van KLM naar Kaapstad. Na ongeveer 11 uur land ik om half 10 ’s avonds op de luchthaven. Gezien het late tijdstip is het heerlijk dat ik met een privétransfer in een klein half uur naar mijn charmante verblijf (Kensington Place) word gebracht. Het kleinschalige hotel ligt in Higgovale, een groene, rustige wijk in het hart van Kaapstad. Ik verblijf twee volle dagen in de bruisende stad. Gezien de vele activiteiten die de stad en omgeving te bieden hebben hadden dit er ook zónder problemen 5 kunnen zijn.

’s Ochtends na het ontbijt wordt mijn huurauto opgeleverd bij het hotel. Ideaal, en binnen 10 minuten geregeld. Aangezien het mijn eerste keer in Zuid-Afrika is, ben ik benieuwd naar de wegen en de veiligheid. Aan het eind van deze blog deel ik mijn ervaring!

Ik ga meteen op ontdekking en besteed mijn eerste dag aan het verkennen van de Kaapse Peninsula. Ik rijd via het levendige Camps Bay, waar ik lunch bij The Marly, via Houtbaai, naar Boulders Beach, om de pinguïns en Kaapse klipdassen te bewonderen. Via de beroemde Chapman’s Peak Drive bereik ik het Kaap de Goede Hoop natuurreservaat en stuit direct op een paar struisvogels! Via een reeks trappen bereik ik de iconische Cape Point vuurtoren en geniet ik van een spectaculair uitzicht en spot ik zelfs walvissen in de verte. Op de terugweg rijd ik via Muizenberg, bekend om zijn surfstrand, en Constantia. s’ Avonds dineren we bij het sfeervolle Kloof Street House, een absolute aanrader!

De volgende dag start ik met een fietstour en bezoek ik onder andere het kleurrijke Bo-Kaap, het iconische Green Point Stadion en het bekende V&A Waterfront. Mijn laatste nacht in Kaapstad verblijf ik in het charmante boetiekhotel Cape Cadogan, gelegen in een zijstraatje van Kloof Street, waar verschillende leuke restaurantjes te vinden zijn. Overigens kun je fantastisch dineren in het hotelrestaurant Upper Union, geliefd bij zowel gasten als locals.

Blank


Bushmans Kloof Wilderness Reserve

De volgende ochtend rijd ik na het ontbijt in ca. 3,5 uur over zeer goede wegen naar het Bushmans Kloof Wilderness Reserve. Het laatste uur slingert de weg door waanzinnige rotsformaties en ik kan niet anders dan stoppen voor een foto. Eenmaal aangekomen bij Bushmans Kloof krijg ik een warm welkom van het vriendelijke personeel, dat zichtbaar geniet van hun werk. De lodge is prachtig gelegen en beschikt over 18 sfeervolle kamers verspreid over het terrein. Ik verblijf in een deluxe room; een warme kamer met een lounge met open haard, een ruime badkamer en uitzicht op de rivier.

Ik beleef 2 nature drives gedurende mijn verblijf die zelfs zonder de Big Five erg vermakelijk zijn vanwege de kennis en passie van de gidsen, en de indrukwekkende rotstekeningen van de San die in dit gebied te vinden zijn. Daarnaast biedt Bushmans bijzonder goede en uitgebreide spafaciliteiten, kun je ontspannen aan een van de vele zwembaden en deelnemen aan begeleide wandelingen, kanoën, sterrekijken en boogschieten. Tussen de activiteiten door geniet ik van heerlijke maaltijden, die op verschillende plekken rondom de lodge geserveerd worden. Een heerlijke plek om te ontspannen na drukke dagen in Kaapstad.

Blank


Franschhoek en omgeving

Na een heerlijk laatste ontbijt rijd ik in ongeveer 3,5 uur naar mijn schitterende verblijf in de wereldberoemde wijnregio, het centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnproductie. La Residence in Franschhoek is een exclusief hotel, onderdeel van The Royal Portfolio (net zoals de Silo in Kaapstad) met een perfecte combinatie van kleinschaligheid, warmte en luxe. Het interieur, ontworpen door eigenaresse Liz Biden, is kleurrijk en uniek, met zorgvuldig gekozen kunst en meubels vanuit de hele wereld. In totaal zijn er 16 kamers en suites op het terrein. Het personeel is warm, enthousiast en kundig. Je merkt dat ze hun persoonlijkheid mogen laten zien waardoor het niet stijf of te formeel wordt. De locatie, omringd door wijngaarden en bergen, is prachtig, en er is aan alles gedacht, van een goed gevulde minibar, tot een fruitschaal en vers gebakken koekjes bij aankomst. Absoluut een van mijn favoriete accommodaties en een aanrader wanneer je op zoek bent naar de ultieme luxe-ervaring in Franschhoek.

Het gebied leent zich perfect voor een bezoek aan de vele wijnhuizen. In het hele wijngebied tref je wijnhuizen aan waar je een rondleiding kunt krijgen en - vaak tegen een geringe betaling - de uitstekende wijnen kunt proeven. Ook het aanbod van goede restaurants in dit gebied is eindeloos. Een aantal restaurantgelegenheden waar je heerlijk kunt lunchen, of dineren zijn o.a. Delaire Graff, La Petite Colombe, Foliage Restaurant, of restaurant Babel.

Blank


De Hoop Nature Reserve

Vanaf het wijngebied rijd ik in 3 uur naar de Morukuru Beach Lodge. De aankomst is spectaculair: de zon schijnt, de lodge is omgeven door prachtige hoge witte duinen, en dichtbij de kust zie ik meteen meerdere walvissen springen. Ik word warm ontvangen door het vriendelijke en relaxte team. De lodge is prachtig gelegen en de 5 zeer ruime suites bieden ultiem comfort met grote bedden, en een gigantische raampartij met uitzicht over de oceaan.

Activiteiten in groepsverband zijn hier inbegrepen en ik kan meteen deelnemen aan een lokale gin-tasting. Het enthousiasme en de enorme kennis van mijn gids maakt dit tot een enorm vermakelijke (en smakelijke) activiteit. De volgende ochtend gaan we op een marine-walk en zie ik allerlei klein zeeleven. Na de lunch is het tijd om te sandboarden! Het is absoluut een prachtige plek om een aantal dagen door te brengen aan de ruige kust en te genieten van de rust, schoonheid en verschillende activiteiten (ook ideaal voor kinderen).

Blank


Oudtshoorn

Ik reis verder en rijd in ongeveer 4 uur, naar Oudtshoorn, de struisvogelhoofdstad van Zuid-Afrika, waar ik een nacht verblijf in Rosenhof Country House. Dit prachtige landhuis ligt in groene tuinen, met een heerlijk zwembad en klassieke, maar comfortabele kamers. Het is de enige dag van mijn reis dat het flink regent, anders had ik zeker een bezoek gebracht aan een van de vele struisvogelboerderijen of het indrukwekkende Cango grottenstelsel. Ook kun je in Oudtshoorn in de vroege ochtend een excursie boeken waarbij je op zoek gaat naar stokstaartjes!

Blank


Samara Private Game Reserve

Ik reis verder het magische Karoo in. De Karoo is een halfwoestijngebied en is bijna geheel boomloos. Na ongeveer 3,5 uur rijden bereik ik het Samara Private Game Reserve. Het reservaat is een uniek conservatieproject dat bestaat uit voormalig landbouwgrond. Bij Samara richten ze zich op natuurbehoud en zijn ze constant bezig om het gebied te vergroten. De exclusiviteit van Samara komt naar voren in de beperkte lodges – Karoo Lodge, The Manor, en Plains Camp – met slechts 6-7 safari voertuigen in gebruik, wat zorgt voor een intieme en persoonlijke ervaring. Daarnaast zijn de lodges 100% off-grid en werken ze volledig op zonne-energie.

Ik slaap 2 nachten in de Karoo Lodge en wordt bij aankomst hartelijk ontvangen door het team met ijsthee en warme handdoekjes. De lodge, geopend in 2005, voelt warm en gezellig aan, met knusse lounges en knisperend haardvuur. De in totaal 10 suites liggen verspreid over het terrein en zijn ruim en comfortabel, met grote badkamers, een buitendouche en een eigen haard. Na een lichte smakelijke lunch ga ik direct op safari samen met mijn ervaren gids en tracker. Binnen een kwartier staan we oog in oog met een prachtige jonge mannetjesleeuw die een vrouwtje op de voet volgt. Ik ben ook getuige van een korte vrijpartij voordat ze weer in de bosjes verdwijnen 😉. Tijdens de eerste safari rit zie ik ook meerdere witte neushoorns, buffels en verschillende antilopen. Het kan in deze periode vrij fris zijn en ik ben dan ook heel blij met mijn muts en handschoenen. Ook zijn er warme poncho’s en dekentjes beschikbaar en krijg je ’s ochtends een heerlijke warme kruik toegestopt.

Ik geniet enorm van de indrukwekkende safari’s en tijdens een van de tochten krijg ik de kans om 4 cheeta’s van heel dichtbij te bekijken. Het gaat om een moeder met haar oudere kroost. We stappen uit het safari voertuig en lopen tot wel 7 meter afstand van 4 cheeta’s die als poezen bewegen en soms heel ontspannen onze kant opkijken. Samara staat bekend om haar cheeta beschermingsprogramma en heeft door het re introduceren van 3 wilde cheeta’s in 2004 gezorgd voor een groei van 2,4% aan wilde cheetapopulatie in Zuid-Afrika. Omdat ze in al die jaren nooit meer negatieve ervaringen met mensen hebben gehad zijn de cheeta’s in Samara niet bang en is het mogelijk om ze te voet van zeer dichtbij de bewonderen!

Blank


Johannesburg

Ik neem afscheid van het fantastische team en rijd in 3,5 uur naar de kuststad Port Elizabeth, waar ik de huurauto inlever en in iets meer dan 1 uur naar Johannesburg vlieg. Daar haal ik mijn nieuwe huurauto op en rijd ik in 25 minuten via brede snelwegen naar het luxe Four Seasons Westcliff, gelegen in een veilige, groene wijk. Het hotel voelt een beetje als een chique dorpje met verschillende gebouwen en enorm veel bloemen en groen. Per golfkarretje word ik naar mijn kamer gebracht, die klassiek is ingericht met een ruime marmeren badkamer en een heerlijk bed, zoals je van een Four Seasons mag verwachten. Ik verblijf hier maar 1 nacht, maar het is een heerlijke plek om even tot rust te komen en ik geniet hier van de wellnessfaciliteiten en het populaire Flames restaurant met prachtig uitzicht over het groene Johannesburg.

De volgende ochtend laad ik mezelf helemaal op met een zeer uitgebreid ontbijt in het zonnetje en bereid ik me voor op de 4 uur durende rit naar mijn laatste bestemming.


Marataba Game Reserve

Ik sluit mijn reis af in het fantastische Marataba Game Reserve, waar ik 1 nacht verblijf in de Mountain Lodge en 1 nacht in de Safari lodge, de enige 2 exclusieve lodges op het gehele privéreservaat van 23.000 hectare. Het reservaat maakt deel uit van het Marakele National Park, maar wordt door een grote bergketen gescheiden.

Bij aankomst via de officiële poort rijd ik bijna tegen een groep van 9 olifanten met kleintjes aan, die de weg oversteken. Best spannend vanuit mijn huurauto! Nadat de olifanten rustig verder trekken, vervolg ik mijn rit naar de Safari Lodge, waar ik wordt verwelkomd door onze gids en een korte check-in doorloop. Vervolgens word ik per safari voertuig in ongeveer 35 minuten naar de Marataba Mountain Lodge gereden. Een spectaculair gelegen lodge bestaande uit de main lodge en 5 huisjes gelegen tegen de bergwand. Via een bergpad loop ik in enkele minuten naar mijn eigen kamer en het uitzicht over de wildernes is waanzinnig. Ook hier zijn de safari’s prachtig en geniet ik ’s avonds van een heerlijk intiem diner op het terras onder de sterrenhemel. Er zijn hier maar maximaal 8 andere gasten dus het is een zeer exclusieve ervaring.

De tweede nacht verblijf ik in de Marataba Safari Lodge, een compleet andere beleving, maar minstens zo bijzonder. De lodge heeft een prachtig rond houten terras waar de lounge, bar en eetgedeelte zich bevinden, gelegen aan een prachtig grasveld met uitzicht op een waterhole waar regelmatig olifanten en andere dieren komen drinken. Ook op het grasveld rond de lodge zijn constant bavianen, impala’s en wrattenzwijntjes aan het spelen en grazen. De lodge is ideaal voor families, gezien ze een zeer uitgebreide kids club aanbieden voor kinderen van 1-14 jaar.

Tijdens mijn laatste avondsafari spot mijn ervaren gids een luipaard die ligt te luieren aan de rivier, waarmee ik de volledige Big Five heb gespot in vier dagen safari! Een bucketlist moment! Marataba biedt naast de safaritochten ook een rivier safari aan, waarbij je op een gemotoriseerd vlot de rivier afdaalt en onder andere heel veel nijlpaarden spot terwijl je geniet van heerlijke hapjes en drankjes. Het was weer een compleet andere ervaring om dieren vanaf het water te zien en absoluut een hoogtepunt.

Mijn reis komt ten einde, en na een laatste ochtendsafari neem ik afscheid van het team en rijd ik terug naar Johannesburg. Hier bezoek ik nog twee heerlijke accommodaties, waaronder het sfeervolle, moderne The Peech Hotel en het riante AtholPlace. Beide liggen in veilige, groene wijken en zijn heerlijke toevluchtsoorden na een drukke dag in de stad. Hierna rijd ik terug naar de luchthaven, waar ik ’s avonds het vliegtuig instap en in 11 uur weer terugvlieg naar Amsterdam.

Blank


Self-drive ervaring

Terugkomend op het self-drive aspect, heb ik Zuid-Afrika ervaren als een zeer fijne bestemming om zelf te rijden. De wegen zijn zeer goed, en het verkeer zelf heb ik nergens als extreem of hectisch ervaren (niet te vergelijken met een Zuidoost-Azië of Midden-Amerika 😉). Ik vond het heel fijn dat ik een E-sim had aangeschaft voorafgaand aan mijn reis waardoor ik bijna overal internet had en Google Maps online kon gebruiken. Dit zou ik dan ook zeker adviseren. Tijdens de route heb ik me nergens onveilig gevoeld, en bij alle tankstations trof ik schone toiletten en vriendelijk personeel aan. In Johannesburg heb ik vooraf mijn routes gecontroleerd en alleen de hoofdwegen gevolgd om wijken met twijfelachtige veiligheid te vermijden.

Het zelf rijden gaf me een ontspannen gevoel en de prachtige routes en uitzichten maakten het een groot onderdeel van de reiservaring. Je kunt volledig je eigen tempo bepalen, wat zorgt voor een ontspannen manier van reizen.

Ik kijk terug op een fantastische, leerzame reis vol nieuwe indrukken, en ik kan niet wachten om mijn kennis en ervaringen te gebruiken om prachtige reizen samen te stellen voor onze klanten.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat